Інтерв*ю з меканцями лісу
01.04.2022
" Золоті долоньки"
Виготовлення квітів із серветок
http://ped-kopilka.com.ua/blogs/smoljakova-ekaterina/cvetiki-cvetochki.html
31.03.2022
Будь охайним! Прислухайся до тітоньки Сови - правду говорить
30.03.2022
Здоровий спосіб життя
руханка - танок
приєднуйся до наших героїв
29.03 Година спілкування
Тема: Звідки взялася картопля?
- переглянути мультик
https://www.youtube.com/watch?v=fXKNB9UsWkI
Цікава інформація . Прочитай разом з батьками.
Картопля – це другий
хліб. І зараз як ніколи, назріла потреба більше знати про картоплю для того,
щоб допомагати дорослим у її вирощуванні. Адже в нашому житті майже не буває
таких днів, коли б ми не вживали картоплю в різному виді: чи то в першому
блюді, чи в другому, чи в салатах.
Наскільки мені відомо, в Європі на ці екзотичні плоди (показує картоплю),
довгасті бульби з шорсткою оболонкою, - ніхто не звертав особливої уваги. А ці
земляні «яблука» насправді були дорого цінніші за золото й коштовності і їм
судилося поширитися по всій земній кулі під іменем Картопля і впродовж віків
годувати людство. То як же вони з’явилися у нашій країні?
Європейці не знали картоплі до 1565 року, тобто до відвідування Південної Америки іспанцями. Привезену з Америки картоплю спочатку вирощували. Як декоративну рослину, прикрашаючи нею клумби. В 17 сторіччі в європейських країнах картоплю почали вирощувати заради поживних бульб. Ви нам щось розкажете і про французьку королеву Марію , яка з’явилася на балу в сукні, оздобленій живими рідкісними квітами?
Так. Коли королева Марія з’явилась на балу і в неї на сукні були незвичайні
живі квіти, придворні були у захваті. Та коли вони дізналися, що це квіти
«земляного яблука», по залу пробіг шепіт: «Ще одне дивацтво Памантос»!
А Пармантос - це колишній садівник,
який став агрономом. Він вирощував у себе картоплю і навмисно відпускав нічних
сторожів , щоб у нього крали «зелені яблука». Бо хотів, щоб картоплю садили по
всій Франції, адже вона може замінити голодуючому народові хліб.
А коли ж картоплю почали вирощувати у нас, в Україні?
В Україну картоплю завезли в часи Петра І. Спочатку селяни не знали, як її
використовувати дехто навіть пробував їсти її недозрілі плоди - зелені отруйні
ягоди. Це спричиняло тяжкі отруєння. Селяни відмовлялися садити картоплю. Але
їх примушували силою. І все ж таки селяни не підкорялися.
Ну і що ж примусило селян змінити своє рішення? Адже ми знаємо, що в наш
час картоплю вирощують майже в усіх країнах світу.
. Минав час, хтось скуштував бульби - сподобалось. Дав покуштувати сусідові, а незабаром вже вся округа ласувала смачним овочем. А там, поступово всі дізналися, яка смакота - картопелька. І забулись всі прикрощі, пов’язані з нею і назва стара «чортові яблука» з пам’яті стерлась. І стали люди її з любов’ю називати картопелькою, бараболькою, бульбочкою, шанобливо другим хлібом величати.
А коли ж на Харківських землях її почали вирощувати? Адже не по всій Україні відразу схопились за неї?
. Спочатку вона потрапила у Львівську, Житомирську, Тернопільську та
Чернігівську області, а вже потім в Сумську, Полтавську та Харківську.
Для того, щоб краще доглядати за картоплею , хотілося б знати її будову.
Можливо ви нам розкажете, шановний ( звертається
до вчителя біології)
. Як уже було сказано, пророщені бульби
картоплі садять на глибину 5-10 сантиметрів рядками на відстані 60-70
сантиметрів рядок від рядка і 35 сантиметрів рослину від рослини. З бруньок на
верхівки бульб виростають зелені пагони, тобто стебло з листям.
У стеблах та листі
нагромаджуються велика кількість крохмалю. А крохмаль утворюються з цукру, який
виникає в процесі фотосинтезу в хлоропластах листків.
У середині літа
картопля зацвітає, утворюючи суцвіття з досить великими квітками. Квітки
самозапилюються. Під осінь достигають плоди: зеленувато-білі ягоди розміром
трохи більші за лісовий горіх. З насіння картоплі виростають нові рослини. В
них з першого року життя в ґрунті розвиваються дрібні
бульби завбільшки з голубине яйце. Картоплю розмножують насінням тільки тоді,
коли виводять нові сорти. В іншому випадку картоплю розмножують вегетативним
способом - бульбами.
Бульби картоплі -
це видозмінені підземні пагони.
Підгортання сприяє утворенню нових
додаткових коренів і підземних пагонів -столонів. Верхівки столонів до осені
стають бульбами.
Як відомо, картопля раніше хворіла, оскільки всі європейські сорти походили від невеликої кількості бульб, завезених колись з-за океану. І щоб оздоровити картоплю , треба було її обновити. Яким же способом це робилося? В 1928 році в Південну Америку виїхала ціла група вчених на чолі х ученим Миколою Івановичем Вавиловим. Вони шукали нові сорти й види картоплі на її Батьківщині. І це їм вдалося. Вони зібрали цілу колекцію картоплі, яка допомогла вивести нові сорти, стійкі до хвороб. Росіяни вдруге вивели картоплю - писали за кордоном. У роки Великої Вітчизняної війни частина колекції лишилась у оточеному фашистами Ленінграді в науково - дослідному інституті. І співробітники інституту вмирали від голоду, але зберегли ці бульби. Наші сорти картоплі виведено працею й талантом багатьох вчених. Це Ларх, Камерою, Прієкульський, Бородянський, Катюша, Октябрьонок та інші.
Смачною, потрібною мільйонам людей її
зробили вчені.
Журналіст. Як відомо , картоплю зараз вирощують всюди. А де ж для неї найсприятливіші
умови в Україні? Як правильно пророщувати картоплю? Які сорти картоплі
найпоширеніші, най родючіші у нас? Як правильно доглядати за картоплею? Як
боротися з шкідниками?
На ці питання
попросимо відповісти нашого агронома Ільїнського Юрія Федоровича. Будь ласка .
Ми з’ясували , що картопля цінний харчовий продукт. Картопля – це другий хліб. Але картопля являється ще й цілющою рослиною народної медицини. Розкажіть, будь ласка, що ви знаєте про цілющі властивості картоплі?
Лікар. Картопля дуже широко використовується в народній медицині. Наприклад: сік
свіжої картоплі використовують, як проти кислотний засіб при гастритах, його
радять при головних болях, для стимуляції серцево-судинної системи, при
ревматизмі. Кашкою тертої картоплі лікують опіки, незагоюючі рани. Відвареною
картоплею проводять інгаляції, роблять зігріваючі компреси.
Картоплю
використовують при різних захворюваннях шкіри, особливо екземі: пластини свіжої
картоплі накладають на рани. Широко використовується і крохмаль,
як протизапальна речовина від шлункових захворювань, а також для присипок та в
ролі наповнювача порошків. Відвар квітів картоплі використовують для зниження
артеріального тиску і стимуляції дихання.
А ось послухайте,
який цікавий факт я вичитав у пресі: на Соломонових островах послуги лікарів
оплачуються картоплею.
Один візит лікаря
до хворого - одна картоплина. Але такий розрахунок тільки в будні і до настання
темряви.
Вечірня допомога коштує 5 картоплин.
А в суботу та неділю - 10. Ось бачите , як високо ціниться там картопля. Тому,
що там її майже немає, там вона не росте, а її туди завозять.
Це на Соломонових островах. А наші лікарі за таку плату не захотіли б і
розмовляти.
А мені відомий ще
один цікавий факт: серед бульб картоплі є рекордсмени. Американський фермер
виростив рідкісний екземпляр 6 бульбу довжиною 70см,
Відомо, що картоплю використовують і
в домашньому побуті Картопляний крохмаль - для крохмалення білизни, ним можна
видаляти йодові плями. Жінки картоплю використовують для косметичних потреб.
Крім того її широко використовують і в промисловості. Розкажіть, будь ласка ,
нам про це.
Так, з бульб можна
одержати крохмальну патоку, спирт.
З 1 тони картоплі одержують в
середньому 1,4 ц сухого крохмалю, 95 дкл спирту, з якого можна одержати 15-
. Так, без картоплі ми не обходимось жодного дня.
З неї можна приготувати
безліч блюд. Це і перші блюда, і другі, і закуски та салати.
Розкажіть, що за блюда ви
приготували?
Звичайно картопля займає головне місце на нашому столі. З неї готують
картопляні котлети, її жарять, тушкують з м’ясом, готують картопляне пюре,
печуть у духовці з салом. А ще картопля входить до багатьох перших блюд і до
салатів.
Хочу сказати, що
найбільше вітамінів у скоринці та під нею. Тому не поспішайте чистити картоплю.
Добре її вимийте і поставте у духовку пектися. Це і смачно і корисно. Але хочу
запропонувати одне із делікатесних блюд. Це - зрази.
А готують їх так: у товчену варену
картоплю додають 2-3 яйця, 2 склянки борошна, сіль за смаком. Окремо готують
м’ясний фарш. Роблять картопляні котлети, в які, загортають фарш, обжарюють на
олії. Подають на стіл гарячими з сметаною або соусом.
Сучасна
кулінарія пропонує близько 300 страв з картоплі. Ми сьогодні пропонуємо вам
скуштувати деякі з них. Це млинці з картоплею та грибами, зрази, деруни,
пиріжки з картоплею, картопля запечена в духовці з цибулею, картопля в
«мундирі», суп-пюре з картоплі
Корисні поради.Картопля - це основне джерело вітаміну С.По калорійності картопля в 3-5 разів перевищує овочі.Картоплю в обчищеному вигляді у воді треба зберігати не більше години. Щоб картопля потерта для приготування оладків не чорніла , в неї треба додати трохи гарячого молока.
Солити її треба
після того, як закипить вода.
Стару картоплю
треба варити кладучи в холодну воду.
Всі овочі, крім буряка і зеленого
горошку, треба варити в підсоленій воді.
28.03Тема: Хліб усьому – голова.
. Оповідання І. Сенченка «Хліб
святий»
-Багато людей працюють, щоб на
нашому столі завжди був хліб, тому й ставлення до нього повинно бути
шанобливим, бережливим.
-Діти, зараз ви прочитайте оповідання про ставлення до хліба.
Хліб святий
Принесла баба хліб
з магазину. Катруся не голодна була. Покуштувала і аж ніс зморщила:
— Фе, який поганий!
Бабуся розсердилася і почала навчати внучку:
— Так ніколи не
можна говорити на хліб. Коли він чомусь не подобається, кажуть: «Хліб так
негарно випечений...»
— А Юрчик теж не шанує
хліба,— насупилася Катруся.— Не доїв надворі кусочка і кинув на землю. Потім із
Сергієм почали його футболити...
— Ай, як негарно! — розгнівалася
бабуся. І сказала внучці: — І сама ніколи так не роби, і Юрчикові не дозволяй.
Не доїла — однеси у хлібницю поклади, пізніше доїси. А коли хтось кине на землю
— накажи підібрати. Топтати хліб не можна. Хліб дає людям життя. Без хліба ж —
голод, смерть. Скільки на світі людей перемерло без хліба! Хліб святий.
Катруся задумалася. Потім притулилася до баби:
— Я більш ніколи не буду
погано казати про хліб і не розкидатиму. І Юрчикові не дозволю. Тільки не треба
сердитися на мене. Приголуб мене...
Бабуся поклала руку на голову внучці і пригорнула до себе.
Запитання до дітей:
-
Чи добре поводилися діти з хлібом?
-
Що розповіла бабуся Катрусі про хліб?
6. Загадки.
- Діти, ви любите відгадувати загадки?
1. Він і чорний
Він і білий
Як до столу ми йдемо,
То без нього не їмо. (Хліб).
2. В землю кинемо – не
жаліємо,
а
зберемо збагатіємо. ( Зерно).
3. По
полю бродить
зерно молотить,
тне, косить,
а хліба не просить. (Комбайн).
Комбайн – це машина, яка косить і збирає
пшеницю.
Пам’ятаймо завжди, що хліб –
святий.
Шануймо його так, як шанували наші бабусі і дідусі.
Пахне
хліб...Воронько Платон
Пахне хліб,
Як тепло пахне хліб!
Любов'ю трударів,
І радістю земною,
І сонцем, що всміхалося весною,
І щастям наших неповторних діб.
Духмяно пахне хліб.
- На цьому наше заняття закінчено. До побачення
Комментариев нет:
Отправить комментарий